SAUROMALUS HISPIDUS

Algemene informatie
De Sauromalus hispidus ofwel Isla Ángel Chuckwalla komt voor op Isla Ángel de la Guarda (Baja California, Mexico) en de omliggende eilanden, San Lorenzo Norte en Sur Islands in de Golf van California.

Biotoop
Het klimaat wordt gekenschetst als semi-woestijn tot woestijnklimaat met grote temperatuur verschillen overdag en ‘s nachts. Het gebied is droog. De biotoop bestaat vooral uit bomen, cactussen en rotspartijen. De natuurlijke schuilplaatsen betaan uit holen of spleten tussen de rotspartijen. De Isla Ángel Chuckwalla klimt erg graag in bomen en cactussen (mede omdat deze heerlijke bloemen en fruit bevatten). Ze leven in kleine groepen van 1 man en meerder vrouwtjes. Van december tot maart houden ze een rustperiode. Ze zijn overdag actief, en trekken zich terug in hun holen wanneer er gevaar dreigt of wanneer de temperaturen te hoog worden. Achtereenvolgende jaren van droogte leid tot een hoog sterftegetal.

Beschrijving
Sauromalus Hispidus heeft een kopromp lengte van ongeveer 30 cm en een staart van ongeveer dezelfde lengte als kopromp lengte. Een volwassen chuckwalla weegt rond de 1400 gram. De kleur van deze hagedis wordt naarmate de leeftijd volgt egaal grijs/zwart. Jonge en vrouwelijke dieren dieren hebben nog wat lichtere banden over hun lichaam en staart lopen. De Isla Ángel Chuckwalla heeft naast een stekelige huid een duidelijk nekplooi wat het dier een bepaalde prehistorische uitstraling geeft.

Huisvesting
Aangezien Isla Ángel chuckwallas vrij actieve en redelijk grote dieren zijn is het aan te raden dat het terrarium waarin ze gehouden worden ruim is (minimum 2.5m2). Door een achterwand in het terrarium te maken, en meerdere plateaus te maken van bijvoorbeeld flagstones kan het oppervlak groter gemaakt worden. Als bodemsubstraat kan speelzand worden gebruikt, maar eveneens Leemzand of zand mix met turf. Zorg voor een afwisselend ingericht woestijnterrarium, je kan hierbij gebruik maken van goed vastzittende stenen, zoals flagstones kinderkopjes etc, maar ook lichter materiaal als stronken, takken en schors. Zorg ook voor voldoende schuilplaatsen (min. 1 per dier). Chuckwallas houden ervan zich vast te klemmen in hun schuilplaats, houd hiermee rekening bij de inrichting. Aangezien Chuckwallas echte zon liefhebbers zijn kan er nooit een teveel aan licht in de bak zijn. Voor de verwarming van mijn terrarium maak ik gebruik van persgaslampen en een UVB lamp. Om de juiste temperatuurverloop te creëren heb je meer dan 1 lamp nodig. Een gemiddelde dagtemperatuur moet liggen tussen de 30°C-32°C. Onder de baskingspot mag de temperatuur oplopen tot 55+°C, onder een andere spot 45°C. Belangrijk is dat er een temperatuurverloop in het terrarium aanwezig is, met andere woorden dat er zowel koelere en hete plaatsen door de dieren kunnen opgezocht worden. Op de koelere plekken en in sommige schuilplaatsen moet het ongeveer 25°C tot 29°C zijn oplopend tot 55+°C onder de warmste lamp. Een nachttemperatuur van 15° tot 20° is voldoende, waardoor je gemiddeld snachts niet hoeft bij te verwarmen. Tijdens de zomermaanden heb ik de lichten 12-14 uur aan staan, en dit bouw ik rustig af voor een “winterrust” 8 uur per dag. Wat er ook niet mag ontbreken in het terrarium is een UVB lamp Ik gebruik zelf een 100W of 160W Megaray (naar gelang de hoogte van het terrarium). Door het UVB licht wordt er in het lichaam van de chuckwalla D3 aangemaakt welke belangrijk is voor de gezondheid van het dier (opname van calcium). Daarnaast kunnen hagedissen meer meerdere kleuren onderscheiden die ook in het UVB spectrum liggen.

Verzorging
De chucks krijgen bij mij elke dag een groenvoer salade te eten. Hoofdbestanddeel van deze salade is andijvie. Aangevuld met paksoi, taugé, diverse soorten sla, witlof, alfalfa, geraspte wortel, paardebloem (indien aanwezig) geraspte pompoen etc. Daarnaast staat er in de bak ook een bakje met zaden, rode linzen en stuifmeelkorrels waar veelvuldig van gegeten wordt. Af en toe krijgen de dieren een sprinkhaan en wat wasmotten. Corrigeer de calcium:fosfor verhouding van het voedsel tot 2:1. De luchtvochtigheid in het terrarium is laag. Een van de schuilplaatsen kan licht vochtig gehouden worden zodanig dat de dieren zich hierin kunnen terugtrekken wanneer ze er behoefte aan hebben. Over het algemeen zullen de dieren het nodige vocht uit de voeding betrekken. Ik sproei de bak eens in de twee weken.

Kweekervaring
Het kweken van deze soort blijkt iets lastiger gezien het hoge percentage onbevruchte eieren, toch heb ik al meerdere keren paringen waargenomen, dus kan het ook nog liggen aan de leeftijd van de vrouwtjes, aangezien het de eerste legsels zijn.

Incubatie van de eieren
Intussen heeft Kamiel 2 keer eieren gehad van deze soort. De eerste keer in 2012. Van de 16 eieren waren er maar 6 bevrucht, hieruit zijn 4 jongen geboren, 2 eieren hebben het helaas niet gehaald. De eieren kwamen uit na 80 dagen bij een temperatuur van 31-33 graden in de broedstoof. De eieren van 2013 liggen nog in de broedstoof. Ook dit jaar waren er van de 18 eieren maar 3 bevrucht helaas.

De jongen
Het opkweken van de jongen is ongeveer hetzelfde als het houden van de volwassen dieren. De eerste 2/3 maanden zijn erg belangrijk, komen ze deze tijd goed door, dan zullen ze zich naar alle waarschijnlijkheid verder ook goed ontwikkelen. Het is echter wel belangrijk om calcium te supplementeren. Het is verstandig om de verse uitwerpselen van de volwassen dieren bij de jonge dieren in de bak te leggen, ze zullen hiervan eten, wat goed is voor de bacteriën in hun maag en darmen. Daarnaast schijnt het ook voedzaam voor ze te zijn. Verder eten ze hetzelfde als de ouderdieren. Wel heb ik bij de jonge diertjes standaard een bakje water in het terrarium staan, en sproei ik ze twee keer in de week licht, waarbij ze druppels van de terrarium wand kunnen likken. Door ook rondom het waterbakje te sproeien zullen de diertjes eerder geneigd zijn uit zich zelf naar het stilstaande water te gaan om te drinken. Deze jonge nakweek dieren kunnen erg “tam” worden, doordat ze al van kleins af aan aan interactie met mensen gewend zijn.

Conclusie
De Sauromalus is een levendige en in gevangenschap goed te houden hagedis mits er aan de basis voorwaarden wordt voldaan voor huisvesting, voeding, gezondheid, acclimatisatie en warmte/licht.
Zeker voor de gevorderde terrarium hobbyist is dit dier een mooie uitdaging, zeker omdat er voor een gezonde populatie in gevangenschap veel meer nakweek geproduceerd mag gaan worden.