UROMASTYX MALIENSIS

Algemene informatie
De Uromastyx is erg territoriaal, en leeft alleen of in kleine groepen van 1 man en meerder vrouwtjes. Mannen zullen onderling hevig vechten waarbij de dieren ernstig gewond kunnen raken, maar ook meerdere vrouwen bij elkaar kan problemen geven, en zelfs is het niet altijd mogelijk een koppel bij elkaar te houden. ij elk dier is dit anders dus let altijd goed op het gedrag van je dieren. Van december tot maart houden ze een rustperiode. Ze zijn overdag actief, en trekken zich terug in hun holen wanneer er gevaar dreigt of wanneer de temperaturen te hoog worden. De temperaturen in het leefgebied van de U. maliensis is ongeveer 10 graden hoger dan bij bv. U. acanthinura.Biotoop
Uromastyx maliensis treffen we aan in het noorden van Mali en in het Zuiden van algerije, waar ze hun leefgebied delen met de U. Geyri. Het klimaat wordt gekenschetst als semi-woestijn tot woestijnklimaat met grote temperatuur verschillen overdag en ‘s nachts. Het gebied is erg droog. De biotoop bestaat vooral uit zand, met enkele rotspartijen.

Beschrijving
De Uromastyx maliensis wordt ongeveer 35 tot 40 cm groot, en vooral de mannen zijn vaak erg mooi gekleurd. De mannen zijn vaak erg donker tot zwart met op de rug een fel gele kleur. De vrouwen zijn vaak iets minder donker, meer bruinig, met een minder felle gele tekening op de rug. Daarnaast is de kop van de man breder en groter dan die van de vrouw.Huisvesting
Aangezien de Uromastyx een vrij actieve hagedis is, is het aan te raden dat het terrarium waarin ze gehouden worden ruim is (minimum0,8m2 - 1m2) Behalve U. aegyptica die zeker 2M2 ruimte nodig heeft. Door een achterwand in het terrarium te maken, en meerdere plateaus te maken van bijvoorbeeld flagstones kan het oppervlak groter gemaakt worden. Als bodemsubstraat kan speelzand worden gebruikt, maar eveneens Leemzand of zand mix met turf. Zorg voor een afwisselend ingericht woestijnterrarium, je kan hierbij gebruik maken van goed vastzittende stenen, zoals flagstones kinderkopjes etc, maar ook lichter materiaal als stronken, takken en schors. Zorg ook voor voldoende schuilplaatsen (min. 1 per dier). Uromastyx houden ervan zich vast te klemmen in hun schuilplaats, en leggen dan de staart voor de ingang om vijanden buiten te houden. Houd hiermee rekening bij de inrichting.

Aangezien Uromastyx echte zon liefhebbers zijn kan er nooit een teveel aan licht in de bak zijn. Voor de verwarming van mijn terrarium maak ik gebruik van persgaslampen en een UVB lamp. Om de juiste temperatuurverloop te creëren heb je meer dan 1 lamp nodig. Een gemiddelde dagtemperatuur moet liggen tussen de 30°C-32°C. Onder de baskingspot mag de temperatuur oplopen tot 55+°C, onder een andere spot 45°C. Belangrijk is dat er een temperatuurverloop in het terrarium aanwezig is, met andere woorden dat er zowel koelere en hete plaatsen door de dieren kunnen opgezocht worden. Op de koelere plekken en in sommige schuilplaatsen moet het ongeveer 25°C tot 29°C zijn oplopend tot 55+°C onder de warmste lamp. Een nachttemperatuur van 15° tot 20° is voldoende, waardoor je gemiddeld snachts niet hoeft bij te verwarmen. Tijdens de zomermaanden heb ik de lichten 12-14 uur aan staan, en dit bouw ik rustig af voor een “winterrust” 8 uur per dag.

Wat er ook niet mag ontbreken in het terrarium is een UVB lamp Ik gebruik zelf een 100W Megaray. Door het UVB licht wordt er in het lichaam van de Uromastyx D3 aangemaakt welke belangrijk is voor de gezondheid van het dier. Daarnaast kunnen hagedissen meer meerdere kleuren onderscheiden die ook in het UVB spectrum liggen.Verzorging
Ik heb zelf 2 nakweek dieren gekocht op een beurs bij een kweker. Ik heb ze gekocht begin 2003, dus het zal nakweek van 2002 zijn. De Uromastyx maliensis krijgen bij mij elke dag een groenvoer salade te eten. Hoofdbestanddeel van deze salade is andijvie. Aangevuld met paksoi, taugé, diverse soorten sla, witlof, alfalfa, geraspte wortel, paardebloem (indien aanwezig) geraspte pompoen etc.. Daarnaast staat er in de bak ook een bakje met zaden en rode linzen en bee pollen waar veelvuldig van gegeten wordt. De luchtvochtigheid in het terrarium is laag. Een van de schuilplaatsen kan licht vochtig gehouden worden zodanig dat de dieren zich hierin kunnen terugtrekken wanneer ze er behoefte aan hebben. Over het algemeen zullen de dieren het nodige vocht uit de voeding betrekken. Ik heb zelf al 6 jaar geen waterbak in het terrarium staan.

Kweekervaring
Ik heb zelf geen ervaring met kweken van deze soort, maar vooral in Amerika is dit een van de meest gekweekte soorten Uromastyx. Maar ook in Nederland en Duitsland worden op dit gebied steeds betere resultaten behaald. Wat ik hier dus neerzet over het kweken, incubatie en opkweken van de jongen is dus allemaal uit onderstaande literatuurlijst gehaald.

Om tot paring te komen is een daling 5-10 graden tijdens de winterperiode van November tot Januari voldoende (Wilms). a paring legt het vrouwtje 10 tot soms zelfs 24 eieren in een ligt vochtig gemaakte broedplaats.

Incubatie van de eieren
Bij een temperatuur tussen de 30 en de 32 graden doen de eieren er ongeveer 75 tot 100 dagen over om uit te komen.

De jongen
Aangezien ik mijn dieren als zeer jonge dieren gekocht heb kan ik hier uit eigen ervaring spreken. De jonge dieren worden hetzelfde gehouden als de ouderdieren. Enkel wordt het aangeboden voedsel aangepast aan de grote van het dier. Wat betekend dat de salade wat fijner gesneden wordt, maar ook dat bijvoorbeeld spliterwten nog niet gegeven worden. Jonge dieren zijn vaak erg enthousiast en doorzoeken de hele bak. Normaal gesproken is Nakeek een stuk minder schuw en beter te houden dan Wildvang dieren. Mijn Maliensis waren echter vrij schuw en zijn dit gebleven tot ze volwassen waren. Nu zijn ze totaal niet schuw meer en eten ze uit de hand. Uit de bak haal ik mijn Uromastyx zelden, aangezien de dieren vrij snel zullen afkoelen buiten het terrarium, en het vooral stress op levert.

Conclusie
De Uromastyx is een levendige en in gevangenschap goed te houden hagedis mits er aan de basis voorwaarden wordt voldaan voor huisvesting, voeding, gezondheid, acclimatisatie en warmte/licht. Het is zeker geen beginners dier, omdat er toch behoorlijk wat eisen zijn waaraan voldaan moet worden denk aan de temperatuur de grootte van de bak en UVB. Maar zeker voor de gevorderde terrarium hobbyist is dit dier een mooie uitdaging, zeker omdat er voor een gezonde populatie in gevangenschap veel meer nakweek geproduceerd mag gaan worden. Zorg ervoor dat je nakweek dieren aanschaft aangezien die veel makkelijker acclimatiseren. Daarnaast is de Uromastyx geen hagedis om veelvuldig op te pakken en te vertroetelen. Ook door de hoge temperatuur die de dieren nodig hebben, en de vatbaarheid voor stress is het van belang vooral van de dieren te genieten IN het terrarium.


Literatuur

• Uromastyx plus other common Agamids – Jerry G Walls – isbn 1882770870 – The herpetocultural library

• Spiny-tailed Agamids: Uromastyx and Xenagama – R D Bartlett – isbn 0764125729 – Barron’s

• Uromastyx – Thomas Wilms – isbn 3936180121 – Herpeton

• Dornschwanzagamen – Thomas Wilms – isbn 3980621472 –Herpeton
• Uromastyx and Butterfly Agamids – Jerry G Walls – isbn 079382074x – TFH Publications

• Basic care of Uromastyx Lizards – Philippe De Vosjoil – Advanced vivarium systems

• AVS Uromastyx – Jerry G Walls – Bowtie Pr

• Uromastyx verzamelnummer, 2005 – Stichting Doelgroep Groene Leguanen

• Draco 31, Dornschwanzagamen – Draco

• Reptilia 16, Dorschwanze – Reptilia